De Toscaanse keuken is persoonlijk voor mij één van de beste keukens dat er is. Ik vertel jullie de typische gerechten van Toscane die je niet mag missen als je hier op vakantie bent.
DRANKEN
Iets populair in Italië is natuurlijk wijn. Je hebt verschillende Italiaanse wijnen. Het grootste wijngebied van Italië ligt niet in Toscane zelf, maar in Verona en Venetië. Toscane is één van de beroemdste wijnstreken. De wijn die Toscane als wijnstreek beroemd heeft gemaakt is de chianti.
Aperitief is iets dat in Italië heel populair is. Eén van de populairste drankjes in Italië is de Spritz. Het is een klassieke cocktail waarbij de Italiaanse drank, zoals Aperol of limoncello wordt gecombineerd met Prosecco en bruiswater. Prosecco is iets dat in Italië ook vaak wordt gedronken het is een alternatief voor champagne. Limoncello is een drank die heel populair is in Italië, de likeur is niet afkomstig van Toscane maar van het zuiden in Italië, rond de Amalfikust.
VOORGERECHTEN
De Toscaanse keuken heeft heel wat heerlijke voorgerechten, die vaak eenvoudig maar vol van smaak zijn. Enkele klassieke voorbeelden zijn bruschetta al pomodoro (geroosterd brood met tomaten en basilicum), crostini met leverpaté, panzanella (broodsalade met tomaten en komkommer), caprese salade (mozzarella, basilicum en tomaat), etc. De keuken staat bekend om het gebruik van verse ingrediënten, zoals olijfolie, tomaten, kruiden, … Deze voorgerechten vormen vaak de smakelijke start van een Toscaanse maaltijd.
PIZZA
De populairste pizza is de pizza Margherita, een Italiaanse klassieker. Deze pizza werd voor het eerst in Napels gemaakt, in de 18e eeuw. Dit werd toen bereid voor de toenmalige koningin van Italië, dit was Koningin Margherita. De pizza is een herkenning van de Italiaanse vlag die de kleuren groen, wit en rood heeft. Het is een basic pizza met basilicum, mozzarella en tomaat.
Je hebt heel wat verschillende soorten pizza’s in Italië. Denk maar aan pizza Marinara een pizza die bestaat uit vier ingrediënten. Tomaat, knoflook, oregano en olijfolie. Pizza con Prosciutto, een pizza met rauwe ham. Voor de echte kaasliefhebbers bestaat er de pizza Quattro Formaggi. De pizza 4 Stagioni dit is een pizza die naar de vier seizoenen is benoemd en gemaakt. Er ligt voor elk seizoen een ingrediënt op de pizza. Er bestaan heel wat pizza’s in Italië dus genoeg keuze als je op vakantie bent.
Calzone pizza is een heel aparte pizza. Het is een dubbelgevouwen pizza waar ook heel wat verschillende soorten van bestaan.
PASTA
Je hebt heel wat verschillende pasta’s in Italië. De populairste pasta is natuurlijk de pasta bolognese. De naam is afkomstig uit de stad Bologna. Pasta alla Carbonara is een saus die afkomstig is uit Rome. Pasta all’Arrabiata is een echte klassieker uit de Italiaanse keuken. Het is een pasta met een pittige saus. ‘Arrabiata’ betekent boos in het Italiaans, deze naam is de wijten aan de pittigheid van de saus. Natuurlijk zijn er nog zo véél meer lekkere pasta’s maar die ontdek je als je naar Italië gaat.
NAGERECHTEN
De Toscaanse nagerechten bieden een heerlijke afsluiting van de maaltijd en omvatten diverse klassieke lekkernijen. Enkele voorbeelden zijn Tiramisu (lagen van koffiegedrenkte lange vingers en mascarponemengsel), Panna Cotta (romige pudding met fruit), Cantucci e Vin Santo (knapperige amandelkoekjes gedoopt in zoete wijn), etc. Deze zoetigheden bevatten vaak eenvoudige ingrediënten zoals amandelen, room en fruit.